Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Φιλία μεταξύ ανδρών γυναικών: είναι εφικτή;
















Φιλία μεταξύ ανδρών γυναικών: είναι εφικτή;



inspire_frenship
 



Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες, δυσκολεύονται περισσότερο να  είναι "απλώς φίλοι." Αυτό δεν επιβεβαιώνει απλώς  το στερεότυπο ότι ο άντρας είναι ερωτικά ‘πεινασμένος ‘ και η γυναίκα ‘αφελής’. Είναι και έμμεση απόδειξη ότι δύο άνθρωποι μπορούν να βιώνουν την ίδια ακριβώς σχέση με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Οι άνδρες φαίνεται πως βλέπουν σημαντικές δυνατότητες  για μετατροπή μιας φιλίας σε ερωτική σχέση, ενώ οι γυναίκες έχουν ένα πιο πλατωνικό προσανατολισμό.
Στον εξωτερικό παρατηρητή φαίνεται σαφές ότι αυτές οι πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις είναι αναμενόμενο να προκαλούν σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις μεταξύ ατόμων του αντίθετου φύλου. Σε μια μελέτη που έγινε αργότερα, ζητήθηκε από τους 249 ενήλικες συμμετέχοντες (πολλοί από τους οποίους ήταν παντρεμένοι) να αναφέρουν τις θετικές και αρνητικές πτυχές που έχει η φιλία με άτομα του αντίθετου φύλου. Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών εμφανίστηκαν και εδώ. Οι άντρες είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες, να αναφέρουν την ερωτική έλξη ως ένα από τα οφέλη της φιλίας με μία γυναίκα. Αυτό γινόταν πιο έντονο όσο αυξανόταν η ηλικία των ερωτώμενων. Για τους νεαρότερους άνδρες οι πιθανότητες ήταν τέσσερις φορές περισσότερες,  ενώ για τους μεγαλύτερους ήταν δέκα φορές περισσότερες.
Στο σύνολό τους όλες  αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για το τι σημαίνει να είναι «μόνο φίλοι» και ότι αυτές οι διαφορετικές αντιλήψεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο πειστικές στην πεποίθησή τους ότι οι αντίθετου φύλου φιλίες είναι πλατωνικές, οι άνδρες δεν φαίνεται να μπορούν να σβήσουν την επιθυμία τους για κάτι περισσότερο από μία απλή φιλία. Και παρόλο που και τα δύο φύλα συμφωνούν ότι η έλξη σε πλατωνικές φιλίες είναι κυρίως αρνητικό γεγονός , οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να ενεργούν και να σκέφτονται σύμφωνα με αυτή την άποψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου